Er is steeds meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam inkopen. Maar wat houden deze begrippen nou precies in? Hoe kunt u uw steentje bijdragen aan een beter milieu en een betere maatschappij?

Wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)?

De essentie van maatschappelijk verantwoord ondernemen is dat u, naast een winstoogmerk, ook aandacht voor het milieu en de mensen om u heen houdt. Op deze wijze bouwt u een duurzaam bestaan op, voor uw bedrijf en uw omgeving. MVO speelt een zeer belangrijke rol in onze bedrijfsvoering. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar groene assortimenten, maar ook naar de interne organisatie en de samenwerking met partners. Zo is !pet ook vriend van de ‘Hoogeveense Uitdaging’. Wij helpen niet alleen onze klanten succesvol te zijn. Ook maatschappelijke organisaties kunnen rekenen op onze betrokkenheid en mogen gebruik maken van ons zeer uitgebreide netwerk.

Het welzijn van onze medewerkers is belangrijk. Bij het ontwerp van de logistieke inrichting is veel aandacht besteed aan de Arbo omstandigheden. Werkplekken in het kantorencomplex zijn dynamisch en beschikken over centrale printerplaatsen.

Onze logistieke installatie is zeer geschikt voor het op een efficiënte en milieutechnisch verantwoordelijke manier verzamelen en verzenden van kleinere orders. Orders worden verzonden in dozen, die perfect afgestemd zijn op de grootte van de bestelling. Het uiteindelijke volume dat door ons wordt aangeboden aan de transporteur, is hierdoor minimaal. Door deze manier van werken zijn wij in staat tot minimaal gebruik van vulmateriaal. Standaard wordt als vulmateriaal een minder milieubelastend materiaal gebruikt.

Duurzaam inkopen

Jaarlijks besteedt de Nederlandse overheid bijna 40 miljard euro aan onder andere kantoorartikelen, weg- en bouwwerkzaamheden, transportmiddelen en energie. Vanaf 2010 koopt de Nederlandse Rijksoverheid 100% duurzaam in. Provincies en waterschappen streven ernaar 50% van hun inkopen duurzaam te laten zijn. De gemeenten streven naar 100% in 2015. En dat is een flinke impuls voor de markt van duurzame producten. En dus ook voor de branche voor kantoorartikelen. Het ministerie van VROM heeft duurzaamheidscriteria opgesteld voor 45 productgroepen, ook voor kantoorartikelen. Op de website van RVO zijn deze criteria precies na te lezen. De criteria bevatten zowel wensen als eisen, op basis waarvan de overheid producten en diensten duurzaam kan inkopen.

Wat kunt u doen?

Vaak kunt u met kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Denk eens na over uw printbeleid. Print alleen als het écht nodig is en print dubbelzijdig. Kies voor energiezuinige apparatuur met een lange levensduur. Ga in zee met bedrijven, die zelf duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen en leer van anderen.

Neem eens een kijkje op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen (voorheen SenterNovem) en laat u inspireren door de succesverhalen van anderen.

In ons assortiment zijn meer dan 3.000 artikelen met een milieuvriendelijke claim opgenomen. Ons groene assortiment wordt alleen nog maar groter. Ook ons Quantore huismerk wordt steeds groener.