claespet

We bestaan al sinds 1857. in dat jaar neemt de 21-jarige Claas Pet uit Hoorn de ‘boekhandels affaire’ van de heren Meinsma & Co in Hoogeveen over. In 1861 wordt uitgebreid met een boekdrukkerij en neemt Claas een krant over van de drukker Mattheüs Lodewijk van dieren. Vanaf dat jaar wordt het ‘hoogeveensch nieuws- en advertentieblad in correspondentie met omliggende gemeenten’ een keer per week uitgegeven. 3 januari 1874 verschijnt de krant voor het eerst twee keer per week onder de naam ‘hoogeveensche courant’. Claas Pet voert de redactie van de krant tot zijn dood in 1916. Zijn zoon en dochters zetten de zaken voort.

loodzetters

Van 1908 tot 1940 is pet ook de uitgever van het ‘nieuwsblad voor beilen, westerbork en omgeving’ en van 1915 tot 1941 tevens van het ‘nieuwsblad van gasselternijveen’. de nieuwsbladen en het bedrijf van pet raken solide geworteld in de drentse samenleving. In juni 1942 moet de krant ‘in verband met de papierschaarste’ ophouden te bestaan. De woorden ‘tot weerziens’ in het laatste nummer in de oorlog, 13 juni 1942, komen !pet op een boete van duizend gulden te staan.

janbork

Omdat er geen opvolgers zijn, draagt de familie het bedrijf in 1947 over aan Jan Bork, die al vanaf 1910 in het bedrijf werkzaam is. In de jaren daarna wordt het bedrijf omgezet in een familie-nv met als directeuren Paul van der Haar en Allard Hendriksen.

bertvdhaar

Sinds 1990 is Bert van der Haar algemeen directeur.

hoofdvestiging